Terug naar de kennisbank

Stadhuis Utrecht: kraamkamer verduurzaming van vastgoed

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Het mooiste compliment voor Simon Baars, projectmanager van de renovatie en verduurzaming van het monumentale stadhuis van Utrecht, was de opmerking: ‘Ik voel dat het gebouw veel beter is, maar zie niet direct wat er is gedaan.’ Daarmee wordt onderstreept dat de bouwkundige en installatietechnische ingrepen bij de grootschalige renovatie op een zorgvuldige manier zijn uitgevoerd, met oog voor het monumentale karakter van het gebouw.

“Duurzaamheid en monumentwaarde zijn keurig in balans gehouden, conform de zogeheten DuMo-methode. We hebben hierbij DuMo-label B gehaald, met name door een optelsom van vertrouwde en innovatieve maatregelen. Groot en klein en vooral praktisch en getoetst op effect. DuMo is geen blauwdruk voor alle monumenten, maar een manier waarbij je via maatwerkmaatregelen tot een afgewogen duurzaam én monumentaal resultaat komt.”

“We hebben goed gekeken naar het gebouw en geluisterd naar de gebruikers,” voegen Kees Zandijk en Peter Drooger van adviesbureau DWA toe. Want enerzijds is gekeken naar zorgvuldige, veelal onzichtbare inpassing van verduurzamingsmaatregelen en installatietechnische voorzieningen in het monument, anderzijds moesten de gebruikers wel kunnen rekenen op een functionele en comfortabele werk- en ontmoetingsomgeving. Peter Drooger: “Resultaat is dat dit renovatie/verduurzamingsproject als inspiratievoorbeeld voor duurzaam gemeentelijk vastgoed kan dienen.”

Lees meer in de PDF

Auteur: Paul Engels