Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Een belangrijk onderdeel van de Lifecycle Performance van gebouwen is de noodzaak van gebouwen om vanaf de ‘inhuizing’ of minstens na een jaar te doen wat ze moeten doen: functioneren zoals in het Programma van Eisen en in bestekken is beschreven en naar volle tevredenheid van de gebruikers en de eigenaar. Zoals iedere gebruiker van een nieuw gebouw ervaren zal hebben, hebben gebouwen kinderziekten. Sommige gebouwen blijven zelfs, helaas, hun leven lang invalide. In Engeland is het proces ‘Soft Landings’ ontwikkeld om een handvat te bieden aan eigenaren in de strijd tegen kinderziekten. De basis is de gemeenschappelijke overtuiging van alle betrokken partijen dat voor een goed gebouw eerlijke samenwerking nodig is ook de eerste jaren na de oplevering. Dit artikel verkent de mogelijkheden van dit systeem in onze bouwomgeving.
 

Het proces ‘Soft Landings’ dook op bij het zoeken naar geschikte onderwerpen voor deze special over Lifecycle Performance (zie http://www.bsria.co.uk/services/design/softlandings). De ideen uit dit proces spreken erg aan. Gebouwen kunnen nogal hard landen in Nederland en vervolgens meerdere jaren lijden aan kinderziektes die vaak nooit helemaal overgaan. Het Nederlandse bouwproces is dermate versnipperd geraakt in verantwoordelijkheden, dat partijen maar met moeite de handen ineen kunnen slaan om een echt goed gebouw te bouwen. Een gebouw waarin gebruikers vanaf de oplevering met plezier verblijven.Een gebouw bouwen volgens de principes van ‘Soft Landings’ betekent als eigenaar vanaf het begin met alle partijen afspreken dat er alles aan gedaan moet worden om het gebouw ‘te laten doen wat het moet doen’. En alle betrokkenen moeten er de eerste drie jaar zijn voor nazorg indien nog niet alles perfect functioneert. Ontwerpers en installateurs verbinden zich aan gebouwen tot na de praktische voltooiing. Zij helpen hun klant tijdens de eerste maanden van de gebruiksfase en ook daarna met ‘finetunen’ en ‘debugging’ van de systemen. Ze zorgen er bovendien voor dat de bewoners begrijpen hoe ze het best hun gebouwen kunnen gebruiken en controleren. Eventuele extra advieskosten die ontwerpers en installateurs vooraf bedingen, kunnen een fractie van voor het verhelpen van de kinderziektes en de kosten die het gevolg zijn van een gebouw dat permanent niet voldoet aan de wensen van de eigenaren en gebruikers.
 

Auteur(s): Ir.drs . Ineke Thierauf, arbeidshygiënist Universiteit Utrecht, directie Vastgoed en Campus, taakgroep Veiligheid en Milieu
 

Lees meer in de PDF