Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Een 12 MW-batterij, vier windparken en een privaat elektriciteitsnet dat is gekoppeld aan het 150 kV-net van Tennet, spelen in Flevoland een interessant spel met productie, opslag en levering van duurzame elektriciteit. Helemaal mooi zou het worden met een elektrolyser en boeren die overschakelen van rode diesel op waterstof.

Lange rechte wegen die oneindige akkers in vier kanten snijden. De Runderweg, enkele kilometers ten oosten van Lelystad, is Flevoland ten voeten uit. Boven ons hoofd hangen de hoogspannings kabels van zowel de 380 kV-lijn Lelystad-Diemen als de 150kV-lijn Lelystad-Harderwijk en zo ver je kijkt draaien de wieken van talloze windturbines hun rondjes. “Gelukkig is het een beetje droog nu en zak je niet te ver weg in de klei”, zegt Maarten Quist, operationeel directeur van Giga Storage. “Kijk, dit is nu onze batterij.”

Hij wijst naar een omheind terreintje van ongeveer 20 bij 20 meter, tjokvol met elektrische installa ties. Twee zeecontainers met daarin, aan weers zijden van een gangpad tientallen racks, vol met Li-Ion-cellen, met een totale capaciteit van 7,5 MWh. Op het dak van elke container een viertal airconditioners die het binnen op een constante 24 à 25 graden houden. Naast elke container staan vier kasten met daarin de omvormers die de wisselstroom uit de windturbines naar gelijkstroom omzetten. Op het dak van elke omvormer een drycooler om de temperatuur in de kast in toom te houden. In het midden van het terreintje staan vier trafo’s die het spanningsniveau van de 23 kV van het gesloten distributiesysteem (GDS) van Windnet Oost-Flevoland naar 800 Volt brengt, en terug. Uit één van de containers lopen twee monteurs. Quist: “NEC is een Amerikaanse leverancier en daar gelden andere normen. Op bepaalde plekken moeten we nog enkele aanpassingen doen om aan de NEN 1010 te voldoen. Zo heeft bijvoorbeeld iedere kabelgroep in Nederland zijn eigen buis nodig. In Amerika hoeft dat niet, daar mogen meerdere groepen in één buis."

 

 

Download volledige artikel om verder te lezen.