Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.
Europa wil in 2020 energieneutraal bouwen! Maar hoe gaan we dat doen? Blijven we vasthouden aan traditionele bouw- en installatietechnieken, voornamelijk gebaseerd op stationaire normen en centennium oude warmtepompen, of slaan we een revolutionaire nieuwe weg in? Dit is het eerste artikel uit een serie van drie over PCM, het nieuwe bouwen.
In de eerste twee artikelen is vastgesteld dat dynamische binnentemperatuurregelingen, in lijn met het dagelijkse bioritme van de mens en met seizoensgebonden daggemiddelde adaptieve binnentemperaturen, comfortabeler zijn dan leefzones met een klassieke constante setpoint temperatuurregeling. Er is geconstateerd dat thermisch zware gebouwen energiezuiniger zijn dan thermisch lichte gebouwen en dat PCM’s bij uitstek geschikt zijn om leefzones thermisch traag reagerend te maken, waarbij sinusresponsies een adequaat ontwerp hulpmiddel zijn. Verder is geconstateerd dat ventilatielucht in alle gevallen een betere energiedrager is dan water. Meer ventilatielucht resulteert eveneens in een betere binnenluchtkwaliteit. Verder is geconstateerd dat ‘maximaal entropiereducerend bouwen
met autarkische leefzones’ resulteert in een duurzamere gebouwde omgeving dan de ontwerpdoelstelling ‘energieneutraal bouwen’.