Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.
Bij grote platte daken wordt bijna altijd een UV-systeem aangebracht om het hemelwater af te voeren. Het UV-systeem is in het begin van de jaren zeventig ontwikkeld in Scandinavië. De letters UV staan dan ook voor het Finse Umpi Virtaus, dat ‘gesloten stroming’ betekent. In Nederland wordt ook vaak gesproken van volvulsysteem. UV-systemen zijn leidingsystemen met relatief kleine diameters waarbij de horizontale leidingen niet op verhang gelegd behoeven te worden. Dit geeft bij grote gebouwen flinke ruimtewinst. UV-systemen worden meestal inpandig aangebracht en hebben daarmee inclusief de dakafvoeren weinig kans op bevriezing en bovendien is er veel vrijheid in het kiezen van de plaats van de standleidingen.
De werking van het UV-systeem berust op het principe dat het hele leidingsysteem gevuld is met water. De zwaartekracht trekt aan het water in de standleiding waardoor deze als een pomp werkt, (hoe hoger het gebouw, hoe krachtiger de pomp) en doordat het water in de standleiding naar beneden stroomt en er geen lucht in het systeem aanwezig is, moet het water in de liggende leidingen wel volgen. Belangrijk is derhalve dat het leidingsysteem gevuld raakt. Dat wordt bereikt enerzijds door gebruik van speciale daktrechters, voorzien van een bovenliggende schijf die zorgt dat met het instromende water geen lucht meegenomen wordt. Anderzijds door uitgekiende leidingdiameters, geleidelijk oplopend in diameter vanaf elke dakafvoer. Een te grote leidingdiameter, zeker in de standleiding, verhindert volvulling.
In praktijk is gebleken dat bij sommige gebouwen geen volvulling optreedt terwijl wel is voldaan aan bovenstaande voorwaarden.