Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Gebaseerd op thermiek, zon en wind 

Natuurlijke en hybride ventilatiesystemen . gebruikt op een geavanceerde manier . zorgen voor meer tevreden gebruikers, betere luchtkwaliteit en lager energiegebruik. Veel onderzoeken laten zien dat meer of minder geavanceerde natuurlijk of hybride geventileerde gebouwen een hogere gebruikerswaardering hebben dan mechanisch geventileerde gebouwen. Een ander voordeel is een verminderd energiegebruik [1, 2, 3]. Maar de voornaamste succesfactoren zijn niet altijd duidelijk, omdat deze gebouwen kunnen zijn aangepast vanwege een slecht binnenklimaat (tocht, te warm en onvoldoende luchtkwaliteit). Anderzijds zijn er ook veel volledig mechanisch geventileerde gebouwen met comfortproblemen. Het is daarom essentieel om meer inzicht te ontwikkelen in effectieve ventilatieprincipes, betere rekenmodellen en een robuustere regelstrategie voor natuurlijk en hybride geventileerde gebouwen.

Geavanceerd ontworpen natuurlijk en hybride geventileerde gebouwen hebben het vermogen om hoog gewaardeerd te worden door de gebruikers; niet alleen om fysische maar ook om psychologische redenen. De directe toevoer van buitenlucht kan leiden tot de volgende verbeteringen:   het verbeteren van luchtkwaliteit, uiteraard mede afhankelijk van de omgeving van het gebouw;   koeling van het gebouw, door buitenlucht van een lagere temperatuur toe te laten;   het vergroten van de plaatselijke en gemiddelde luchtsnelheid als de binnentemperatuur hoog is (comfortkoeling).Het vergroten van de tevredenheid van de gebruiker is n van de uitgangspunten van het ontwerp van tweede huidgevels of ramen, die ook in hoogbouw worden toegepast. In gebouwcertificeringssystemen als Breeam en Leeds krijgen gebouwen met te openen ramen extra punten en in het programma van eisen van de Rijksgebouwendienst zijn te openen ramen al jaren standaard.

Auteur(s): Dr.ir. P.J.W. (Peter) van den Engel, ir. R.A.M. (Remco) Kemperman, H.J. (Heleen) Doolaard; Technische Universiteit Delft en Deerns raadgevende ingenieurs bv

Lees meer in de PDF