Terug naar de kennisbank

Milieuprestatie van een natuurlijk geventileerde stadsbibliotheek

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Om de klimaatverandering aan te pakken is het noodzakelijk om de koolstofdioxide-emissies te reduceren. Vanuit dit uitgangspunt is het belangrijk om de energievraag van niet-woongebouwen te reduceren. Natuurlijk geventileerde gebouwen kunnen een lage energievraag hebben. Het is echter moeilijk om deze strategie te implementeren in gebouwen in stedelijke gebieden met een, in verhouding, diepe plattegrond. De Frederick Lanchester Bibliotheek op de Coventry Universiteit in het Verenigd Koninkrijk brengt natuurlijke ventilatie, daglicht en passieve koeling samen tot één geheel. Door gebruik te maken van een atrium en ventilatieschachten voor de toevoer en afvoer van lucht, kan er op een natuurlijke wijze worden geventileerd ondanks de diepe plattegrond en de gesloten gevel. Dit artikel beschrijft het gebouw en presenteert het energiegebruik en de binnentemperaturen en CO2-niveau’s die werden gemeten in 2004/2005. De prestatie van het gebouw is vergeleken met de originele ontwerpcriteria en goede praktijkrichtlijnen. Er zijn aanbevelingen gedaan voor het ontwerp van dergelijke gebouwen en de prestatie die zou worden behaald in andere steden in het Verenigd Koninkrijk is beoordeeld. Er kan worden geconcludeerd dat het gebouw de helft van de energie gebruikt in vergelijking met een standaard airconditioned kantoorgebouw, en in de zomer kan het een comfortabele binnentemperatuur bewerkstelligen die tot 5 °C beneden de buitentemperatuur ligt. Het gebouw zou vergelijkbaar presteren in dertien andere steden in het Verenigd Koninkrijk (niet in Londen) onder karakteristieke weercondities. Er kan eveneens worden geconcludeerd dat natuurlijk geventileerde gebouwen met een diepe plattegrond en een gesloten gevel, indien goed ontworpen, op bijna alle locaties thermisch comfort kunnen bewerkstelligen met een energiegebruik dat lager is dan in goede praktijkrichtlijnen wordt aanbevolen.

Opwarming van de aarde is waarschijnlijk de grootste uitdaging voor de mensheid. De emissie van CO2 versterkt het broeikaseffect en kan daardoor worden gezien als één van grootste bijdragers aan de opwarming van de aarde. Het reduceren van de CO2-emissie van gebouwen, door het verminderen van het energiegebruik, is een belangrijk uitgangspunt van de strategie die in het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt voor het reduceren van de koolstofemissie [1]. Door de toenemende energiekosten is bij de gebouweigenaren de interesse gewekt voor het ontwerp en het beheer van hun gebouwen.

Door: Birgit Krausse, Malcolm Cook, Kevin Lomas
Vertaling van “Environmental performance of a naturally ventilated city centre library”, door mv. ir. L. Schellen, promovenda bij de unit Building Physics & Systems van de TU Eindhoven.
Lees meer in de PDF