Terug naar de kennisbank

Leegstandbeheer kan niet zonder leegstandtechniek!

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

De conditie van een leegstaand pand kan snel verslechteren als de installaties hierin niet of onjuist wordt gebruikt. Schade aan het gebouw kan onopgemerkt verergeren door het ontbreken van dagelijks (wekelijks) toezicht en wordt bovendien niet altijd volledig vergoed door de verzekering. De wijze waarop een leegstand pand wordt beheerd en onderhouden beïnvloedt de waarde hiervan dus direct. Goed leegstandbeheer daarentegen, houdt de conditie en daarmee de waarde van een pand op peil.

Het direct beschikbare aanbod van leegstaande kantoor- en bedrijfsruimten blijft stijgen. Ongeveer achttien procent van de kantoren in Nederland, een slordige acht miljoen vierkante kilometer, kampt met leegstand en of deelleegstand. Als deze panden niet worden onderhouden vormen ze een uitstekend vestigingsklimaat voor schimmels, vlooien en motmuggen en bieden ze kansen aan krakers en vandalen. Bovendien zorgt water (vocht) voor de nodige schade. Bekende voorbeelden hiervan zijn het kromtrekken van met water volgezogen plafondplaten, lekkages die worden veroorzaakt door met bladval verstopte afvoeren, het corroderen van installaties en betonrot (zie ook de voorbeelden op de foto’s). Leegstand zonder onderhoud is regelrechte kapitaalvernietiging.

Auteurs: Michael van Gool, projectleider PRO – Hygiëne Sanitaire Installaties, Ingenieursbureau Wolter & Dros B.V.; R. (Ruud) Boessen, Inspecteur B&O – Werktuigbouwkundige Installaties, Ingenieursbureau Wolter & Dros B.V.

Lees meer in de PDF