Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.
Het Frisse Scholenproject van Agentschap NL stimuleert scholen om minder energie te gebruiken en het binnenmilieu te verbeteren. De aandacht richt zich voor een groot gedeelte op ventilatie terwijl temperatuurbeheersing en thermisch comfort in algemeenheid meer aanleiding vormen voor klachten. Door middel van Computational Fluid Dynamics (CFD) simulaties is het te verwachten binnenklimaat onderzocht voor een klaslokaal voorzien van een Frisse Scholen 2.0 klimaatplafond.
warmtepomp of een warmte/koudeopslagsysteem. Het klimaatplafond bestaat uit metalen geperforeerde plafondpanelen, die voorzien zijn van kunststof verwarmingsslangen waar warm of koud water doorheen stroomt. Deze verwarmingsslangen worden, met uitzondering van de inblaasstroken, volledig afgedekt Het meest gebruikte Programma van Eisen (PvE) voor de bouw van scholen is momenteel Frisse scholen april 2012 van Agentschap NL. Het kent drie comfortklassen: A, B en C. A is de hoogste klasse en C is ongeveer gelijk aan het bouwbesluit. Veel scholen zijn nu bezig om comfortklasse B te realiseren. In het deel thermisch comfort staan de eisen voor de operatieve temperaturen in de winter en zomer. Bij toepassing van actieve koeling is de eis dat de operatieve temperatuur in de zomer tussen de 23 en 26C mag zijn. Zonder de aanwezigheid van actieve koeling mag de temperatuur binnen met een glijdende schaal oplopen. Dus als het buiten bijvoorbeeld 30C is, zou het binnen aanzienlijk warmer kunnen worden. Passief bouwen zou dit probleem voor een gedeelte kunnen beperken maar met een actief koelsysteem is een aangenaam binnenklimaat beter te garanderen.
Auteur(s): A.W. (Wim) van Genderen, adviseur/directeur Beekink Installatieadviseurs; R. (Richard) van de Nes, ONE Simulations