Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Basis voor de toekomst van het vakgebied 

Installatietechniek ontwikkelt zich van een ambachtelijke professie tot een kennisindustrie. High tech-apparatuur wordt daarbij gebruikt om installaties steeds efficiënter en duurzamer te laten functioneren. De complexiteit van het vakgebied in combinatie met veranderingen door klimaatverandering, verouderen van de bevolking (domotica), techniek (ICT – gebouwbeheer) en economie (Plan Built Maintain and Operate- contracten), vragen om een installatietechnoloog op academisch niveau. Een academicus die bijdraagt aan een gezonder en comfortabeler milieu in en rond gebouwen en een onmisbare schakel vormt in het huidige streven naar een duurzame samenleving.

De laatste 15 jaar heeft het vakgebied hard gewerkt aan een opleiding Installatietechniek op universitair niveau aan de TU Eindhoven (TU/e). De volgende organisaties en bedrijven leverden onder meer een directe bijdrage aan dit initiatief: de WOI (Stichting ter bevordering van Onderwijs en Onderzoek in de Installatietechniek), OTIB ( het Opleidings en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf), PIT (Stichting Promotie Installatie Techniek), UnetoVNI ((de Ondernemersorganisatie voor de Installatiebranche en de Elektrotechnische Detailhandel), NL Ingenieurs (de Nederlandse vereniging van Raadgevende Ingenieurs), SBR (Stichting Bouw Research), ISSO (Instituut voor Studie en Stimulering van Onderzoek), alsmede individuele bedrijven als participant (Deerns, Smits Van Burgst, Valstar Simonis, Royal Haskoning DHV). Hierdoor is er een zelfstandige opleiding Installatietechnologie gekomen aan de Faculteit Bouwkunde van de TU/e met een compleet universitair programma, aangeboden vanuit de faculteit Bouwkunde. De opleiding kende een driejarige bacheloropleiding en een tweejarige masteropleiding. Inmiddels is de opleiding Installatietechnologie volledig geïntegreerd in de opleiding Bouwkunde en vindt de specialisatie richting Installatietechnologie plaats in de mastertrack Building Physics & Services (BPS).
 

Auteurs: Prof.ir. W. (Wim) Zeiler, hoogleraar Installaties, dr.ir. M.A. (Rinus) van Houten, universitair docent; TU Eindhoven
 

Lees meer in de PDF