Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht

Het gebouw was n van de onderwerpen in Building Brains. De onderzoeksdoelstelling bij dit onderwerp luidde: Onderzoek wat er nodig is om te komen tot een breed toepasbaar, bestendig recept met ingredinten en gerei om in de nabije toekomst gebouwen aantoonbaar duurzaam te maken. Een randvoorwaarde was: Hoe en in welke vorm is BIM in dit recept inzetbaar. Dit artikel gaat in op de overwegingen die hebben geleid tot de (verdere) ontwikkeling van BIM in relatie tot duurzaamheid. De afkorting BIM heeft in dit project de betekenis van Bouwwerk Informatie Model (Building Information Model in het Engels).

UITGANGSPUNTEN
Het basisuitgangspunt bij BIM is de behoefte om in de bouw geen onnodige dingen te doen en fouten te voorkomen. Maar meestal is achteraf pas bekend hoe fouten waren te voorkomen. Een oplossing zou zijn om vooraf alle handelingen al eens uit te voeren die nodig zijn om een bouwwerk te maken en gebruiken (dezelfde fouten maak je immers niet een tweede keer). Uiteraard mag dit niet te veel geld kosten. Met een reëel bouwwerk is dit natuurlijk niet mogelijk. Maar wel met een (digitaal) model daarvan. Het bouwen van het model op een wijze die identiek is aan het bouwen van een werkelijk bouwwerk heet Virtueel bouwen. Kortom, bij Building Brains is gesteld: -een BIM is het gebouw; -werken met een BIM noemen we Virtueel bouwen (gebruiken, slopen etc.).

Auteur(s): Ing. J.W. (Jan) Bouwman, Senior Programmamanager Innovatie bij VolkerWessels; ir. H.J. (Hilbert-Jan) Kuijer, Senior Constructeur bij DHV

Lees verder in PDF.