Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Voor passieve klimaatadaptatiemaatregelen 

In dit onderzoek is met behulp van gebouwprestatiesimulaties een casestudie uitgevoerd naar het effect van verschillende passieve klimaatadaptatiemaatregelen op het binnenklimaat van rijwoningen zonder actieve koelsystemen. Het gepresenteerde onderzoek maakt deel uit van het Climate Proof Cities onderzoeksprogramma [1], waarin de kwetsbaarheid van steden en gebouwen voor klimaatverandering en mogelijke adaptatiemaatregelen zijn onderzocht.     

Het KNMI voorspelt dat de temperaturen in Nederland in de toekomst zullen stijgen ten gevolge van de klimaatverandering. Milde winters en hete zomers met hittegolven zullen steeds frequenter optreden [2]. Door de klimaatverandering zal de luchttemperatuur in de gebouwde omgeving in de toekomst eveneens gaan stijgen. Deze verwachte stijging zal consequenties hebben voor het binnenklimaat in gebouwen. Terwijl het optreden van milde winters kan leiden tot een lager energiegebruik voor verwarming, kunnen de hete zomers juist leiden tot problemen in relatie tot het thermisch comfort en de gezondheid van de gebruikers, en indien actieve koelsystem aanwezig zijn tot een toename van het energiegebruik voor koeling. Passieve adaptatiemaatregelen kunnen worden toegepast op gebouwniveau om het binnenklimaat op peil te houden en het gebruik van actieve koeling zoveel mogelijk te beperken en/of te verminderen.  

Auteur(s): Dr.ir. T. (Twan) van Hooff, prof.dr.ir. B. (Bert) Blocken, prof.dr.ir. J.L.M. (Jan) Hensen, prof.dr. H.J.P. (Harry) Timmermans 

Lees meer in de PDF