Terug naar de kennisbank

Fysiologie beïnvloedt de comfortabele omgeving

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

De kans is groot dat u en uw partner de thermische omgeving anders beoordelen. Mensen verschillen immers qua lichaamsbouw en metabole warmteproductie. Bij vrouwen kan de warmteproductie tot wel 35% minder zijn dan mannen! Toch wordt er voor het binnenklimaat vaak weinig rekening gehouden met deze individuele verschillen. De verwachting is dat dit in de toekomst gaat veranderen. Dit artikel gaat in op de invloed van lichaamsbouw op het ideale binnenklimaat en laat zien dat thermisch neutraal niet gelijk is aan thermisch comfortabel. Met behulp van een biofysische modelstudie worden slanke en zwaarlijvige personen vergeleken.

Individuele verschillen in metabolisme (interne warmteproductie) en lichaamsbouw (interne warmteweerstand) beïnvloeden de optimale thermische omgeving wat betreft warmtebalans en comfort. In dit artikel is een biofysisch model gebruikt om de thermoneutrale zone en het thermisch comfort te bestuderen voor slanke en zwaarlijvige mensen. De thermoneutrale zone is gedefinieerd als het bereik van operatieve temperaturen waarin het lichaam de kerntemperatuur kan behouden door enkel de interne warmteweerstand te reguleren (huiddoorbloeding). Buiten de thermoneutrale zone heeft het lichaam extra warmte productie (rillen of bruin vet activatie) of extra warmteverlies (zweten) nodig [1]. Dit is anders dan thermisch comfort, of de thermische comfortzone, die gedefinieerd is als het bereik van operatieve temperaturen waarin een persoon aangeeft tevreden te zijn met de thermische omgeving [2].

Auteurs: B.R.M. (Boris) Kingma PhD, post doctoraal onderzoeker, en prof.dr. W. (Wouter) van Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid; Department of Human Biology, Nutrim, Maastricht University

Lees meer in de PDF