Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Steeds vaker maken opdrachtgevers gebruik van de UAV-GC als contractvorm om werken in de B&U-sector aan te besteden. Dit heeft gevolgen. Opdrachtgevers leggen de verantwoordelijkheid verder bij de opdrachtnemer, die op zijn beurt meer vrijheid krijgt om op basis van functie-eisen te komen tot de beste oplossing. Dit gaat echter niet vanzelf. Het vergt een andere aanpak van het project, zowel voor opdrachtgever als opdrachtnemer. Hierbij hoort ook de implementatie van vloeiend werkende processen en het gebruik van data om te komen tot een verifieerbaar project.

Veel begrippen die we in gesprekken gebruiken, zijn voor vele interpretaties vatbaar (zie figuur 1). Zo zijn termen als duurzaam, veilig en mooi als subjectief te beschouwen. Toch willen opdrachtgevers vaak gebouwen die aan deze specificaties voldoen. Hoe voorkom je nu dat duurzaam wordt ingevuld door 1% betere isolatie, veilig door het plaatsen van een bordje pas op en mooi door er nog een extra doekje voor oplevering overheen te halen? Dit kan door middel van professioneel functioneel specificeren en het opstellen van een uitvraag op basis van de UAVGC.

Auteur(s): Ir. R.H. (Radboud) Baayen, Stichting Stabu, Sr. technisch adviseur, voorzitter projectgroep Functioneel Specificeren

Lees meer in de PDF