Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Durf en wederzijds vertrouwen zijn cruciaal 

Het is een samenwerkingsvorm waar al veel over is geschreven, veel van wordt verwacht en die we in de toekomst ongetwijfeld vaker gaan tegenkomen: de ESCo. Wat vraagt deze nieuwe contractvorm van opdrachtnemer n opdrachtgever? Waar liggen de kansen, wat zijn de risicos? En wat is er nodig om van een ESCo een succes te maken? 

In april 2011 zorgden de gemeente Rotterdam en Strukton voor een primeur: ze ondertekenden het eerste ESCocontract van Nederland. Samen met Hellebrekers Technieken richtte Strukton een Energy Service Company (ESCo) op, die het gehele onderhoud en beheer van negen Rotterdamse zwembaden voor een periode van tien jaar op zich ging nemen. Daarbij garandeerde de ESCo forse besparingen: 34% op energiekosten (43% op gas, 24% op elektriciteit, 9% op water) en 15% op onderhoudskosten. Afspraken daarover werden vastgelegd in een onderhouds en energieprestatiecontract (O.E.P.C.) met de gemeente Rotterdam. Met de ondertekening van het contract kreeg het ESComodel eindelijk ook voet aan de grond in Nederland, waar het in landen als Amerika en GrootBrittanni al langer werd toegepast. Maar voor degenen die de term nog niet kennen: wat is een ESCo eigenlijk? Een ESCo is een bedrijf dat speciaal wordt opgericht om service, beheer en onderhoud uit te voeren en energiebesparende maatregelen te nemen in n of meerdere gebouwen. De ESCo ontwerpt en financiert deze maatregelen niet alleen, maar voert ze ook uit en blijft hun effectiviteit nauwlettend volgen. De beloning voor de ESCo bestaat uit het rendement dat de energiebesparende maatregelen opleveren.

Auteur(s): Ir. J. (Jaap) Stooker, Energie Consultant, Strukton Worksphere; ing. R.A.C. (Rob) Meerbach, Maintenance Engineer, Strukton Worksphere; ing. P.W. (Paul) Seijsener, Energiemanager ESCo Rotterdamse Groene Gebouwen, Strukton Worksphere

Lees meer in de PDF