Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.
Alleen nog het gebouw slim maken
Op 1 januari 2012 is de kleinschalige uitrol van slimme meters van start gegaan. Consumenten en kleine bedrijven krijgen deze meter in plaats van de huidige energiemeter. Het is een slimme meter voor het gasverbruik en het elektriciteitsverbruik, waarop de meterstanden op afstand zijn uit te lezen. De slimme meter meet ook de energie die een gebouw terug levert aan het net, bijvoorbeeld als het zonnepanelen heeft. Energiemaatschappijen kunnen zo beter nagaan hoeveel energie op welk moment nodig is en ook de uitwisseling doorberekenen van geproduceerde elektriciteit met het net. De gebruikers hebben in principe meer inzicht in het eigen gebruik en mogelijkheden om energie te besparen. Maar dit is nog geen vanzelfsprekendheid, zoals blijkt uit de eerste ervaringen.
Tussen januari 2012 en december 2013 zijn op bijna 600.000 adressen slimme meters geplaatst door de netbeheerders. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de besparingseffectiviteit van de slimme meter in combinatie met tweemaandelijkse terugkoppeling van het verbruik. Daaruit is gebleken dat de besparingen zoals geprognosticeerd in de maatschappelijke kostenbatenanalyse van Kema 2010 nog niet behaald worden (Rijksoverheid 2014 a,b). Tijdens de kleinschalige uitrol is een jaarlijkse besparing van 0,9% op gas gerealiseerd door consumenten met een slimme meter die een tweemaandelijks kostenoverzicht ontvangen.
Auteur(s): ervaringen.Prof.ir. W. (Wim) Zeiler, T. (Tom) Thomassen, K. (Kevin) de Bont, K. (Kennedy) Aduda en ir. G. (Gert) Boxem, TU Eindhoven; ir. J.A.J. (Joep) van der Velden en J.W. (Jan-Willem) Dubbeldam, Kropman Installatietechniek