Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Dynamische multizone-energiesimulaties zijn nodig om natuurlijke/hybride nachtventilatie te ontwerpen en evalueren, maar de extra studiekosten vallen zeker voor kleinere bouwprojecten te duur uit. Daarom ontwikkelden Universiteit Gent en studiebureau Ingenium voor ventilatiefabrikant Duco Ventilaton & Sun Control een simulatietool waarmee componenten van een nachtventilatiesysteem in een kantoor(gebouw) gedimensioneerd kunnen worden en de prestatie van het systeem gevalueerd kan worden. De tool verwerkt de gebruikersinvoer, voert simulaties met Trnsys-Trnflow uit en geeft de prestatie weer.

Bij nachtventilatie koelt s nachts ventilatie met buitenlucht de gebouwmassa die de dag ervoor een deel van de warmtewinsten opgeslagen heeft. Door nachtventilatie toe te passen vermindert de maximale binnentemperatuur en doet die piektemperatuur zich pas later op de dag voor. Het zomercomfort is aanmerkelijk beter en de eventuele koelinstallaties kunnen kleiner gedimensioneerd worden. Daarom wekt nachtventilatie heel wat interesse van opdrachtgevers in Belgi en Nederland. Recente realisaties met nachtventilatie, van voornamelijk kantoorgebouwen, bewijzen dat. Architecten Stphane Beel en Xavier De Geyter leverden een inspirerend voorbeeld met hun ontwerp van het Universiteitsforum (kortweg Ufo), een gebouw van Universiteit Gent met kantoren en een auditorium (figuur 1). Buitenlucht komt de kantoren binnen via open ramen en stroomt langs het open trappenhuis opnieuw naar buiten. Het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen van Richard Rogers is een ander voorbeeld. Het gebouw maakt gebruik van een hybride nachtventilatiesysteem. In het tussenseizoen openen de gevelroosters zich s nachts terwijl in de zomer een mechanisch ventilatiesysteem koude buitenlucht inblaast via vloerroosters.Gebouwontwerpers die in hun ontwerp nachtventilatie willen toepassen, moeten heel wat keuzes maken. Volstaat natuurlijke ventilatie of zijn ventilatoren nodig om het ventilatiedebiet te verzekeren? Welk ventilatieconcept is het beste: enkelzijdige ventilatie, dwarsventilatie of schouwventilatie? Moeten de ramen open of volstaat een klein rooster? Welke constructieelementen moeten thermisch toegankelijk blijven? De mate waarin ontwerpers erin slagen om een optimaal ontwerp te maken hangt in grote mate af van de gebruikte ontwerptools. In omvangrijke projecten is er tijd en budget om geavanceerde simulaties uit te voeren. Ontwerpers van kleine gebouwen moeten het echter doen met vuistregels en voorontwerptools. Zij leveren niet steeds een goed ontwerp af, sommigen durven nachtventilatie zelfs niet eens voor te stellen. Daarom ontwikkelden Universiteit Gent en studiebureau Ingenium voor Duco Ventilation & Sun Control, een fabrikant van natuurlijke ventilatie en zonweringssystemen, een simulatietool waarmee eenvoudig en snel de componenten van een natuurlijk/hybride nachtventilatiesysteem van deze fabrikant gedimensioneerd kunnen worden en de prestaties ervan gevalueerd kunnen worden. Dit artikel beschrijft de mogelijkheden/tekorten van bestaande eenvoudige ontwerptools, legt uit hoe de nieuwe ontwerptool in elkaar steekt en licht het gebruik toe met een voorbeeld. 

Auteur(s): Dr.ir.-arch. K. (Kim) Goethals, ing. F. (Floor) Anseeuw, ing. S. (Stefan) Verbrugge, ir. P. (Pedro) Pattijn, prof.dr.ir.-arch. A. (Arnold) Jansse ns

Lees meer in de PDF