Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Algemene waterzijdige prestaties

ISSO47 Ontwerp van hydraulische schakelingen voor koelen geeft de huidige kennis weer van de waterzijdige prestaties van een koelbatterij in deellast, gecombineerd met een hydraulische module. Een enkele term omschrijft de prestaties of eigenschappen. Het beeld van waterzijdige prestaties in deellast is daardoor onvolledig. Dit artikel beschrijft een nieuwe weergave om het deellastgedrag van een koelbatterij in niet-ontwerpcondities beter inzichtelijk te maken. Conclusie is dat er geen eenvoudig verband is tussen vermogen, waterzijdig debiet en waterzijdig temperatuurverschil. Ook is de weergave uit ISSO47 maar gedeeltelijk correct. Een voorbeeld van deze nieuwe weergave is de invloed van een constantdebietklep op de waterzijdige prestaties.

Het belang van koelen van gebouwen is over de laatste decennia toegenomen. De koelbehoefte is gestegen door betere isolatie in combinatie met de interne warmtelast. Het is belangrijk dat deze koelbehoefte op economisch en energetisch efficinte wijze wordt ingevuld. Het hydraulische ontwerp van het koelcircuit is een belangrijke voorwaarde voor een goede energetische prestatie van het gehele koelsysteem. ISSO publicatie 47 [1] geeft de handvatten voor het ontwerp van de hydraulische schakelingen, waarbij de prestaties in deellast worden weergegeven. Toch komen er in de praktijk situaties voor waarin de verwachtte prestaties achterblijven en het waterzijdig temperatuurverschil in deellast onvoldoende of niet wordt gerealiseerd. De capaciteit van de opgestelde koelmachines wordt dan slecht benut en veel WKOinstallaties functioneren niet meer naar verwachting.

Auteur(s): Ir. A.H.T.M. (Alet) van den Brink, Kropman Installatietechniek; ir. G. (Gert) Boxem, dr.ir. A.W.M. (Jos) van Schijndel, Technische Universiteit Eindhoven

Lees meer in de PDF