Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Wie bij wil blijven in zijn vakgebied, zal zich continu moeten verdiepen in nieuwe technieken en theorieën. Voor de wereld van gebouwautomatisering en gebouwbeheer is dat al helemaal het geval. “De vernieuwingen buitelen over elkaar heen”, zegt Kerdèl. “Wat dat betreft is het natuurlijk heel jammer dat door de coronacrisis allerlei opleidingen inhoudelijk on hold zijn gezet in verband met de kosten. Innovaties gaan natuurlijk gewoon door. Per jaar zie ik dat het vakgebied zich 25% vernieuwt. Dat betekent dus dat men als dit achter de rug is extra veel nieuwe informatie moet verwerken.”

De belangrijkste vernieuwing die zijn vakgebied te wachten staat is ongetwijfeld de decentralisering van gebouwautomatisering, nodig om geavanceerd gebouwbeheer en daardoor een veel betere analyse van het gebouw mogelijk te maken. Hierbij worden extra decentrale sensoren gebruikt (omdat ze niet in het GBS waren voorzien) en verbonden met lokale netwerkcomputers die we edge devices noemen en verdere analyse in de cloud mogelijk maken, zegt Kerdèl. “Het is niet zo dat nu al talloze gebouwen van edge computing voorzien zijn, maar dat deze technologie enorm gaat groeien staat voor mij echter vast. In andere industrieën is het namelijk al gangbaar. Ook zie je steeds vaker dat vanuit consumentenmarkten de overstap naar de zakelijke markt wordt gemaakt. In eerste instantie was dat bedieningsgemak zoals bij de smartphone, maar nu zijn dat opslag- en krachtige programma’s in de cloud.

De spelers zijn niet bepaald de kleinsten, denk aan bedrijven als Amazon, Google en Microsoft. Ze zijn sterk in storage, platforms en data-analysetools met artificial intelligence. De belangrijke spelers van nu in de gebouwautomatisering zullen meer en meer invloed vanuit deze zijde ervaren.”