Terug naar de kennisbank

Een analyse-tool voor commissioning van gebouwen

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Met het toepassen van commissioning in bestaande gebouwen is aangetoond dat het een veelbelovende methode is voor de reductie van het energiegebruik in bestaande gebouwen. Een recent rapport over de baten van commissioning is op basis van gegevens van 561 bestaande gebouwen, die in totaal 8,3 miljoen m2 bruto vloeroppervlak beslaan. Dit rapport bevat een analyse van de gemiddelde baten van commissioning. Uit de analyse blijkt dat de mediaan van de gemiddelde jaarlijkse besparing per gebouw 16 % bedroeg [1]. 

Helaas zijn er aanwijzingen dat, nadat de commissioningactiviteiten zijn afgerond, in de periode daarna (postcommissioning), deze besparingen aanzienlijk kunnen teruglopen. Het rapport constateerde op basis van een beperkte hoeveelheid informatie dat de besparingen tijdens de eerste drie tot vijf jaar na commissioning constant blijven. Dit is in strijd met een andere studie waarin specifiek het blijvende karakter van de besparingen werd geanalyseerd. Deze studie bestond uit een inspectie/onderzoek van tien universiteitsgebouwen en meldde een gemiddelde toename van het totale energiegebruik per gebouw voor zowel koeling als verwarming van 12,1 % tijdens de eerste twee jaar nadat commissioning was uitgevoerd [2].

Auteur(s): J.M. (Jonathan) Curtin M.Sc., Wylie Consulting Engineers; prof.dr. D.E. (David) Claridge, J.D. (John) Bynum M.Sc, PhD, Texas A&M UniversityBewerkt door: H.C. (Henk) Peitsman, B.Sc., TNO Built Environment and Geosciences

Lees meer in de PDF