Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.
De Europese Ecodesign- en Energielabeling-richtlijnen moeten in het kader van de 20,20,20-doelstelling voor een enorme reductie van het energiegebruik in Europa zorgen. De Ecodesign-wetgeving stelt daarbij eisen aan het minimale rendement van producten. De labelingwetgeving zorgt voor het labelen, zodat eindgebruikers de efficintie van de producten onderling kunnen vergelijken. Dit artikel gaat in op de gevolgen voor de apparatuur die wordt toegepast in installaties. Specifieke aandacht is er voor ruimteverwarming en warmtapwateropwekkers. Eerst wordt de relatie van deze richtlijnen met de andere Europese energierichtlijnen toegelicht.
De invloed van de Europese richtlijnen wordt steeds meer zichtbaar in de dagelijkse praktijk van de installatietechniek. De Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED) [1] heeft als doelstelling om het aandeel duurzame energie te vergroten. Als gevolg van deze richtlijn kunnen installateurs zich sinds 2013 kwalificeren en registeren bij www.qbisnl.nl. Eén ander uitvloeisel van de RED is dat duurzame energie op een eenduidige wijze in de Europese energieprestatieberekeningen van gebouwen opgenomen gaat worden. De verplichting voor het opstellen van een energielabel voor gebouwen komt voort uit de Europese richtlijn over energieprestatie van gebouwen (EPBD) [2].
Auteur(s): Ir. P.B.A (Patrick) Jansen, hoofd Innovatie en Kennismanagement Technisch handelsbureau Rensa b.v. en voorzitter TVVL-expertgroep KT; G. (Gerard) van den Berg, product marketeer, Vaillant group