Terug naar de kennisbank

Duurzame impact en standaardisatie van een DC micro-net

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Het elektriciteitsgebruik neemt sterk toe. Wereldwijd zet de elektrificatie van transport, woningen, kantoren, etc. zich door. Duurzame bronnen hebben een ding gemeen: gelijkspanning (Direct Current). Om succesvol in te kunnen spelen op het groeiende gebruik van gelijkstroom (DC) systemen is het belangrijk om een evolutie te bewerkstelligen in de levering van een DC-infrastructuur. Op dit moment zijn er twijfels over de veiligheid, efficintie, betrouwbaarheid en economische aspecten van DC-netten. Zelfs bij het opzetten van een DC-net is er nog steeds verwarring over parameters, zoals gebruikte spanningen, omzetters, stekkers en stopcontacten en veiligheden. In dit artikel worden de optimale parameters gedefinieerd voor het ontwerp van een DC micro-net.

Het ontwerp richt zich met name op een DC micronet in een omgeving voor studenten en woningen. Maar ook kantooromgevingen, industrile en agrarische omgevingen kunnen deze basisparameters gebruiken. De parameters worden beoordeeld op hun voordelen en duurzame impact. In dit artikel wordt een 350 VDC micronet voorgesteld, op basis van de energieefficintie, besparing van grondstoffen en een verbeterde betrouwbaarheid. Het aansluiten van elektronica die minder dan 100 W gebruiken kan door de ontwikkeling van een slim stopcontact dat dicht bij de consument aanwezig is. Dit stopcontact, gebaseerd op USB Power Delivery, is in staat om een variabele spanning (bepaald door de aangesloten apparatuur) toe te passen en kan communiceren met andere aangesloten apparatuur en fungeren als een slimme veiligheid voor de belasting.De voorgestelde parameters zijn een leidraad voor toekomstig gebruik, onderzoek en standaardisatie van concepten voor DCnetten. De richtlijnen kunnen gebruikt worden om de veiligheid en efficintie te garanderen bij toekomstige DCinitiatieven.

Auteur(s): S. (Simon) Willems,, W. (Wouter) Aerts,, S. (Stijn) de Jonge,, D. (Dries) Haeseldonckx, P. (Pepijn) van Willigenburg, J. (Johan) Woudstra, H. (Harry) Stokman

Lees meer in de PDF