Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Betekent duurzaam bouwen in relatie tot leidingwaterhygiëne ook meteen hogere kosten? Voor het beantwoorden van deze vraag mogen in geen geval alleen de investeringskosten voor het ontwerp en de bouw van een gebouw in ogenschouw worden genomen. Ook moet rekening worden gehouden met de gebruiksfase van een gebouw, onderdeel van de levenscyclusbenadering van een gebouw. De kosten hiervan bedragen meestal het 20- tot 30-voudige van de ontwerp- en bouwfasen, denk aan zowel het verbruik van grondstoffen en energiegebruik als aan de bedrijfskosten. Deze drie fasen gezamenlijk zijn de basis voor het bouwen conform de regels van het Bouwbesluit 2012 en de Drinkwaterwet. Is de uitvoering in één van deze fasen gebrekkig, dan bestaat het gevaar van een negatief effect op de leidingwaterkwaliteit. De kosten die daardoor ontstaan, kunnen immens zijn. Zo heeft de instandhouding van de ideale leidingwaterkwaliteit ook invloed op de levenscycluskosten. Hier komt het doelmatig gebruik in het spel.

De NEN 1006 geeft de eisen met bijbehorende bepalingsmethoden en voorwaarden voor het ontwerp, de aanleg en het beheer waaraan een leidingwaterinstallatie moet voldoen vanuit het oogpunt van volksgezondheid, veiligheid en doelmatigheid. De NEN 1006 zegt over ‘doelmatig’ onder 1.4.2 Grondslagen:
De belangrijkste doelstelling is dat de leidingwaterinstallatie functioneel en duurzaam is en dat het water in de installatie aan de gestelde eisen voldoet. De kwaliteit van het water zal onder invloed van de tijd, contact met materialen en gebruiksomstandigheden altijd iets afnemen. Gerealiseerd moet worden dat binnen de levensduur van de installatie het kwaliteitsverlies van het leidingwater in de installatie en aan de tappunten zo beperkt mogelijk blijft en altijd aan de wettelijke eisen blijft voldoen.