Terug naar de kennisbank

'Digitalisering? Technisch is het gesneden koek'

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Augmented reality, realistische 3D-modellen boordevol aanvullende informatie, robotisering: verdergaande digitalisering wordt nauwelijks gehinderd door technologische beperkingen. Veeleer is het een conservatieve mindset en een scheve verhouding in kosten en baten die een digitale bouwwereld in de weg staat. Joseph Kuling voorzitter van de Bouw Digitaliseringsraad (BDR) en Jeroen Mackaij, programmamanager BIM bij Strukton Worksphere pleiten voor een omslag: vertrouw elkaar en investeer meer in ketensamenwerking.

Er zijn tientallen redenen om de bouw en de technieksector digitaler te maken. Faalkostenreductie is een veelgenoemd argument. “Miljarden en miljarden euro’s gaan er verloren”, zegt Mackaij. Maar, hoewel iedereen die euro’s graag in de zak wil houden, lijkt dat argument van kostenbesparing niet echt aan te slaan. Ja, je kan met een goed gestroomlijnd project vele procenten aan faalkosten besparen, maar, zolang de opdrachten toch wel binnen blijven stromen: waarom zou
je? Bovenstaande is wellicht wat gechargeerd gesteld, maar feit is dat de urgentie om de bouw te digitaliseren nog weleens wil ontbreken, zegt Kuling. Dus toen er een project moest worden bedacht waarmee de BDR als een speer uit de startblokken zou kunnen komen, was de link met de stikstofproblematiek snel gelegd. “Wat is er meer urgent dan het stikstofprobleem?” zegt Kuling. “En het mooie is, digitalisering kan helpen om stikstofemissies tot een minimum te reduceren.”

Lees meer in de PDF