Terug naar de kennisbank

Cursisten Hogere Elektrotechniek klaargestoomd voor nieuwe uitdagingen van morgen.

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

In samenwerking met Stichting Kien en Wij Techniek, toenmalig OTIB, is TVVL in 2016 de post-hbo opleiding Hogere Elektrotechniek gestart. De arbeidsmarkt heeft namelijk dringende behoefte aan hoogopgeleide professionals die elektrotechnische installaties kunnen ontwerpen en projecten kunnen begeleiden. Met de elektrificatie van gebouwen neemt de complexiteit en omvang van elektrotechnische installaties toe. In gebouwen zijn steeds meer technische installaties nodig voor veiligheid, optimaal energiegebruik en comfort. Bovendien worden gebouwen vaker verbonden met hun omgeving om slim energie uit te wisselen. Elektriciteit is daarbij de meest universeel bruikbare vorm van energie. Kwalitatief hoogwaardige bijscholing op hbo-niveau, buiten het reguliere beroepsonderwijs, is dan ook van groot belang.

De opleiding Hogere Elektrotechniek is opgedeeld in 2 fases. In dit artikel gaan wij verder in op Fase I Leadengineer Elektronische Bedrijfsinstallaties. De opleiding word over het algemeen als zeer aangenaam ervaren. Onze deelnemers van seizoen 2019 / 2020 geven deze cursus dan ook een totaalscore van een 8! Met 2 van hen gaan we nog wat dieper in op de intensieve maar leerzame ervaring waar ze met voldoening op terugkijken.

Ben: “Mijn verwachtingen zijn overtroffen, de opleiding is exact wat ik nodig had. De cursus was intensief, maar met de juiste inzet is de opleiding goed ingericht. De leraren zijn personen met diepgaande kennis en kunde. En de lesstof is zo ingericht dat elke facet aan bod kwam, met als doel om aan het eind een installatie volledig te kunnen doorrekenen.”

Jonas: “Terugkijkend op de cursus heeft het mij in ieder geval gebracht wat ik wilde. Het was de bedoeling om de algemene kennis op elektrotechnisch gebied weer op te halen. Daarnaast heeft de cursus op een breed vlak kennis gegeven.”

Te beginnen met de keuze voor TVVL als kennisbron. Na een 4-jarig traject op een reguliere hogere school kan je opgedane kennis gedeeltelijk verouderd zijn. Ook tijdens je loopbaan heeft je organisatie maar tot een zekere hoogte de middelen om mee te groeien met de kennis van nu. Gecertificeerde bijscholing is daarom een belangrijke aanvulling op je studie en praktijkervaring, omdat je daarmee effectief je kenniskloof kan overbruggen. Zolang je periodiek van bijscholing geniet blijf jij die kenniskloof dus voor. Daarnaast zoomen de opleidingen en cursussen precies in op de kern van wat je nu en in de toekomst moet weten. Samengevoegd met een brede verdeling van lesdagen is deze vorm van bijscholing ideaal voor de moderne professional.

Ben: “Na het halen van mijn hbo-diploma Elektrotechniek ben ik gaan werken bij een installateur. Al snel liep ik tegen het feit aan dat er tijdens de 4-jarige opleiding weinig aandacht aan gebouw-gebonden installaties werd besteed. Met de opleiding Hogere Elektrotechniek van TVVL zag ik een opleiding voor mij die mijn kennis op dit gebied kon bijspijkeren.”

Daarnaast speelt reputatie natuurlijk een grote rol. Met al bijna 50 jaar op de teller van het aanbieden van cursussen en de ‘7 zekerheden van TVVL cursussen’ die jou garantie bieden op een kwalitatieve ervaring, is TVVL een vertrouwde keuze:

Jonas: ”Enkele jaren geleden heb ik 2 andere cursussen gevolgd bij TVVL. Deze heb ik als zeer positief ervaren. Omdat ik graag mijn kennis op elektrotechnisch vlak wilde verbreden, heb ik gekozen om dit weer via TVVL te doen. Met name het feit dat de lessen om de week gegeven worden vind ik positief. Het geeft iets meer ruimte om de studiebelasting te spreiden.”

1 ding is zeker. Deze cursus brengt de praktijk in het leslokaal. Dankzij de unieke connecties met vooruitstrevende instanties zoals stichting KIEN en bedrijfsleden van TVVL wordt met een regelmatige update de meest actuele informatie aan de cursisten overgedragen. Ook ga je vanaf dag 1 al aan de slag met experts uit het vakgebied. Zij doceren met toonaangevende voorbeelden, diep gewortelde kennis en een hoog gehalte aan interactie. Jonas: ”Wat ik ook positief vond is dat, wanneer ik vragen over de lessen op de mail stuurde naar de docent, ik hier een snel en duidelijk antwoord op kreeg. Wanneer iets mij alsnog niet duidelijk was, kreeg ik steeds voldoende informatie terug om mee verder te kunnen.” Deze interactieve manier van lesgeven wordt gestimuleerd door de Rode Draad projecten die door alle lessen lopen. De cursisten werken per les aan verschillende delen van een ontwerp van een (bestaande) laagspanning installatie van een gebouw, zoals wij die ook zullen herkennen in 2020. Door de mooie verbinding tussen de cursus en de praktijk zien wij dat cursisten hun opgedane kennis en vaardigheden dan ook direct kunnen toepassen.

Ben: “Ik merk dat ik mijn keuzes in het ontwerpen van installaties kan baseren op de wetgeving. Dit geeft enorme houvast. Het voordeel is ook dat we geleerd hebben om de normen op te zoeken, daarmee kun je altijd jouw standpunt onderbouwen. Ondertussen ben ik van een junior rol kunnen doorstromen naar een medior rol.”

Jonas: “Het heeft mij de gewenste inzichten gegeven in bijvoorbeeld hoe verdeelkasten worden opgebouwd, waar je op moet letten bij het ontwerpen van verdeelkasten zoals bijvoorbeeld kortsluitstromen en hoe je dit benoemt. Dit kon afgelopen jaar direct worden toegepast.”

Ook vroegen wij onze deelnemers wat zij van de maatregelen op COVID-19 vonden.

Ben: “TVVL heeft omgeschakeld naar een ‘virtueel klaslokaal’ met het gebruik van een streamingdienst. Dit was goed ingericht en functioneerde naar behoren. Het valt uiteraard niet te vergelijken met klassikaal lesgeven. Door onder andere de opname van de lessen kon de kwaliteit alsnog gewaarborgd worden.”

Jonas: “De lessen zijn, wanneer fysieke bijeenkomsten niet meer mogelijk waren, goed opgepakt door TVVL. De docenten hebben de online lessen met evenveel enthousiasme gegeven zoals dit ook al gebeurde tijdens de gewone lessen.”

Ook deze deelnemers zijn met vlag en wimpel geslaagd. Daarmee zijn zij klaargestoomd voor de toekomst, want de toekomst is ‘All Electric’. Ben je ook benieuwd naar de volgende stap in jouw elektrotechniekcarrière? Bekijk dan het cursusaanbod op onze website of neem gerust contact met ons op via cursus@tvvl.nl.

*de namen zijn om privacyredenen veranderd.

Naar Elektrotechniek Fase 1