Terug naar de kennisbank

Correctief onderhoud van sanitaire installaties

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

In Taiwanese hoogbouw

Als onderdeel van het TVVL ST-beleidsplan wordt door de Expertgroep Sanitaire Technieken deelgenomen aan het jaarlijkse CIB-W062 symposium. CIB staat voor International Council for Research and Innovation in Building and Construction. Het congres dient om wereldwijd kennis uit te wisselen op het gebied van sanitaire installaties. In september 2012 organiseerde de Heriot Watt University van Edinburgh het symposium. Deelnemers uit verschillende landen presenteerden de resultaten van hun onderzoek. Janice Yen van de Jinwen University of Science and Technology doet onderzoek naar het onderhoud van sanitaire installaties in gebouwen. Dit artikel gaat in op het correctieve onderhoud in hoogbouw.

In Taiwan wordt voor de levensduur van een gebouw ongeveer veertig jaar aangehouden. Omdat de eerste hoogbouw ontstond in de zestiger jaren is op dit moment de verlenging van de levensduur van de gebouwen een serieus onderwerp in Taiwan. Gebouwonderhoud is te onderscheiden in drie verschillende soorten: cyclisch onderhoud, preventief onderhoud en correctief onderhoud.Mevrouw Janice Yen van de Jinwen University of Science and Technology in Taiwan heeft het onderhoud in een realistische situatie in hoogbouw onderzocht en de drie soorten onderhoud voor zes verschillende disciplines binnen een gebouw vergeleken. Het gebouw waar dit artikel betrekking op heeft, is een zeer groot en hoog gebouw en is globaal te verdelen in twee gebieden: een verhuurd deel met kantoren en woningen en een openbaar deel met winkels en horeca.

Auteur(s): C.J. (Janice) Yen, Assistent professor in Environment and property management, Jinwen Uni-versity of Science and Technology, TaiwanVertaling en bewerking W.G. van der Schee, Wolter & Dros, en W.J.H. Scheffer, TVVL Expert-groep Sanitaire Technieken 

Lees meer in de PDF