Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Koplopers, volgers en achterblijvers

Bob de Wit en Stefan Jansen voerden onderzoek uit BIM-volwassenheid van installatiebedrijven. Dit gebeurde onder begeleiding van Pieter van den Eijnden van Uneto-VNI en lector Christoph Maria Ravesloot van Hogeschool Rotterdam. Mogelijk werken installatiebedrijven nog niet met BIM. Wat zijn de kenmerken van installatiebedrijven die wel met BIM werken? Wat is het verschil tussen BIMkoplopers en achterblijvers? De onderzoekers ontwikkelden een ‘thermometer’ waarmee de BIM-volwassenheid van installatiebedrijven gemeten kan worden.

Het ziet ernaar uit dat BIM de samenwerking in bouwprojecten steeds meer zal ondersteunen. Samen met Groot Brittannië loopt Nederland in Europa net achter de Scandinavische koplopers aan [1]. Dat is opmerkelijk, omdat bij de medekoplopers de BIM-ondersteuning lijkt te passen in een omgeving van integrale contracten. Ook in Nederland wordt BIM steeds vaker toegepast bij integrale contracten, maar het zijn vooral architecten en bouwers die BIM gebruiken, aan elkaar gekoppeld op basis van aanbestedingen op laagste prijs. In de praktijk betekent dit dat de bouwer vaak weinig van de BIM-gegevens van de architect overneemt. De installateur op zijn beurt komt pas dusdanig laat in het bouwproces aan bod, dat hij zijn werkwijze aanpast aan wat hij aantreft. Maar als in de toekomst het aandeel geïntegreerde contracten toeneemt, dan zal ook de noodzaak en het nut van BIM-toepassing bij de installateur toenemen.

Auteurs: Dr.drs.ir. C.M. (Christoph) Maria Ravesloot, lector Duurzaam Bouwproces met BIM, kenniscentrum RDM van Hogeschool Rotterdam; S. (Stefan) Jansen Bc Eng. bouwkundig ingenieur (Bc Eng.) afgestudeerd bij het lectoraat op BIM volwassenheid van installatie-bedrijven; B. (Bob) de Wit Bc Eng., bouwkundige ingenieur (Bc Eng.) afgestudeerd bij het lectoraat op de handelingsbekwaamheid van BIM projectleiders.

Lees meer in de PDF