Waarom lukt het maar niet?

De insteek van dit artikel is om een neutrale kijk te geven op de huidige stand van de techniek als het gaat om het gebruik van Revit in de Nederlandse installatiesector. Zijn we met zijn allen op de goede weg? Wat zijn de kansen en bedreigingen? En, van alle verhalen die BIM momenteel genereert, wat is feit? Wat is fictie? Maar, er is geen stand van zaken. BIM wordt op allerlei manieren ingevuld en Revit op even zoveel manieren als gereedschap hierbij ingezet, met wisselend succes. Wat ik wel kan meegeven is een aantal observaties die ik de afgelopen tijd heb gedaan.

Wellicht is het goed te melden dat ik een relatieve nieuwkomer ben in de installatiesector. Ik ben van huis uit een bouwkundig ingenieur. En als zodanig al tien jaar actief gebruiker van Revit en bezig met BIM. Pas de laatste anderhalf jaar heb ik me als BIM en Revitexpert gericht op de installatiesector, en dan alleen nog maar op een vrij abstract niveau. Ik kan geen installaties ontwerpen; of doorrekenen. Ik kan geen zinnig woord zeggen over wanneer je een gewoon luchtrooster, een lijnrooster of een wervelrooster moet toepassen. Of wat het verschil is tussen beschermingsgraden IP21 en IP44. Maar ik heb wel ruime ervaring met BIM en bezit meer dan genoeg kennis van Revit. Dus over de techniek kan ik genoeg vertellen.

Auteur(s): M. (Martijn) de Riet, MdR Advies