Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Hoe zorg je ervoor dat een hoogbouwkantoor in de stad 100 % duurzaam is? Zelf duurzame energie op de locatie opwekken met wind of PV? Slechts een fractie van de totale energiebehoefte blijkt daarmee te kunnen worden geleverd. Waar haal je de resterende energie dan vandaan, en in welke vorm? De toevoer van energie kan dan eigenlijk alleen via het elektriciteitsnet. De duurzame opwekkers worden dan ergens buiten de bebouwde kom geplaatst. Met waterstofgas zou natuurlijk ook kunnen, maar zover is het nu nog niet.
Vervolgens dringt de vraag zich op hoe je de energievoorziening van een dergelijk gebouw moet optimaliseren. Op het gebruik van eindige, fossiele brandstof? Dat is weinig zinvol omdat de opwekking 100 % duurzaam is. Is de financiële optimalisatie dan een goede methode? En als dat zo is, hoe zou je dan het gebouw en de installatietechniek ontwerpen? Is een energetisch iets minder systeem dan misschien toch een betere keus als deze op andere gebieden zoals comfort, levensduurkosten, materiaalgebruik en dergelijke uitblinkt? In dat licht is het idee ontstaan het Peltier-element van stal te halen.

Hoe werkt de bekende bierkoeling voor thuis? Niemand die zich dat afvraagt en gek genoeg de gemiddelde installatiespecialist ook niet. Vraag het er tien en met een beetje geluk kan één er misschien iets over vertellen. Dat geldt ook voor de koeling in de campingkoelbox of koeling in bedrijfskoffieapparaten. Het merendeel van die apparaten heeft een solid-state koelsysteem, gebaseerd op het zogenaamde Peltier-effect. Voor de meeste elektronica specialisten is Peltier wel een bekend begrip. Voor de werktuigbouwkundigen allerminst. Google levert met “Peltier” meer dan drie miljoen hits op. Info genoeg dus.

Auteur: ing. J. Veerman, Adviseur bij Royal Haskoning gebouwinstallaties, Rotterdam
Lees meer in de PDF