Kennis 19 juli 2024

WEii EnergieKompas voor woningen

Sturen op het werkelijk energiegebruik krijgt steeds meer draagvlak. De WEii-methode wordt door marktpartijen in de utiliteitsbouw enthousiast opgepakt. Ook woningen zijn inmiddels opgenomen in het WEii-protocol. Daar is nu het WEii EnergieKompas aan toegevoegd voor woningen. Dit is de slimme combinatie van het verplichte energielabel en het werkelijke energiegebruik. Zo krijg je meer inzicht in de energie-efficiëntie van je woning en de mogelijke verduurzamingsroute.

Rol van het energielabel

In de woningsector is het energielabel van groot belang. Een energielabel is nodig bij hypotheekleennormen en aan- en verkoop van een huis. Daarnaast zijn huurprijzen gebaseerd op energielabels en zijn in de corporatiesector afspraken gemaakt met overheden. Tegelijkertijd is er voortdurend discussie over de betrouwbaarheid van het energielabel en de opnamekwaliteit. Veel wet- en regelgeving en richtlijnen dus, waarin niet altijd duidelijk is of dit überhaupt leidt tot een reductie van energiegebruik of energiekosten.

Werkelijk energiegebruik woningen

Voor woningen is nu ook een WEii EnergieKompas opgesteld. Dit is de slimme combinatie van het energielabel en het werkelijk energiegebruik. Dat zijn de parameters die relevant zijn voor de bewoners. In het WEii EnergieKompas wordt het energielabel in een grafiek afgezet tegen het werkelijk energiegebruik en de WEii-klassen. De grafiek toont de gemiddelde lijn van het werkelijk energiegebruik dat bij een energielabel hoort. Hiervoor is data gebruikt van 110.000 (geanonimiseerde) woningen, met hulp van Kennispartner INNAX.

Hoe werkt het WEii EnergieKompas?

Met de rekentool op weii.nl wordt de energiepositie van de woning in het WEii EnergieKompas in kaart gebracht. Na het invoeren van het adres worden gegevens zoals de oppervlakte en het energielabel, indien bekend, opgehaald. Vervolgens kan het energiegebruik worden ingevuld. Informatie daarover is te vinden op facturen en overzichten van het energiebedrijf, of via apps.

De volgende stap: verfijning

In de woningbouw zijn er veel factoren die het energiegebruik bepalen, zoals het aantal bewoners. Daarnaast is er een verschil tussen verduurzamingsstrategieën van woningcorporaties en beleggers. In een volgende fase werken we aan meer inzicht in de invloed van dit soort factoren op het werkelijke energiegebruik.

Naar de rekentool

Lees meer