Cursussen 19 september 2023

De noodzaak voor opleiding tot systeemarchitecten

Een nieuw te bouwen pand of een bestaand gebouw is pas toekomstbestendig en duurzaam te noemen als de juiste gebouwautomatisering is toegepast. Maar zowel binnen bedrijven als met externe partijen kan het lastig zijn om complexe gebouwautomatiseringsprojecten te laten slagen. De opleiding Systeemarchitect Gebouwautomatisering en -beheer biedt de oplossing. Cursisten die deze opleiding op hbo+ niveau volgen, zijn klaar om grip te krijgen op alle relevante processen binnen en buiten jouw bedrijf.

De opleiding wordt verzorgd door TVVL in samenwerking met de FHI-branche Gebouw Automatisering. Martin Douwes, werkzaam bij JCI Johnson Controls, mag zich na het afronden van de cursus systeemarchitect noemen. Hij nam zelf het initiatief om deze opleiding op te pakken, zo vertelt hij: “Ik zag destijds zelf de noodzaak in van het volgen van deze cursus. Het gaat mij daarbij om de mindset  die je moet hanteren als systeemarchitect. Deze denkwijze is bij technische mensen aanvankelijk vaak anders dan wat je tegenwoordig binnen de gebouwautomatisering zou willen. Daar kwam ik zelf ook achter, bijvoorbeeld op het gebied van rapportage, hoe je een bepaald overleg aanpakt of een noodzakelijk onderzoek instelt. Je leert tijdens de cursus hoe je dat anders kunt aanpakken.”

“Daarbij gaat het met name over communiceren. Ik focuste als techneut altijd op het detailniveau. Dat moet je echter in eerste instantie bij grote gebouwautomatiseringsprojecten niet doen. Dat was zeker een eye opener die ik meegekregen heb van deze cursus.”

Vaardigheden
De lijst met opgedane vaardigheden na afronding van de cursus is lang. Zo moet een systeemarchitect een functioneel eisenpakket voor projecten kunnen opstellen en in nauwe samenwerking met opdrachtgevers adviezen formuleren. Ook elementen van commissioning komen langs gedurende het ontwerp- en uitvoeringsproces. Tenslotte is de systeemarchitect eindverantwoordelijk voor de realisatie van een project.

Ook uit andere branches is er interesse in de TVVL-opleiding, zoals bij Tom Nordkamp. Hij is gebouwbeheerder bij het topklinisch ziekenhuis ZGT. De twee gebouwen van het hospitaal beslaan al 130.000 m2. Nordkamp zegt over de aanleiding tot het volgen van de cursus: “Voor mij was het een verbreding van kennis en een toevoeging voor toekomstige werkzaamheden, uitbreiding en verdere automatisering binnen het ziekenhuis. Vanuit mijn elektrotechnische achtergrond moest ik echt verder kijken richting meet- en regeltechniek. Het werd voor mij makkelijker door vanuit een ‘helicopterview’ te kijken, iets wat ook continu wordt aangegeven binnen de cursus.”

Wilco IJzerman is werkzaam als calculator meet- en regeltechniek bij Johnson Controls. Dit bedrijf levert, installeert en onderhoudt gebouwbeheersystemen. Bij IJzerman ontstond de belangstelling voor deze cursus van twee kanten: “Enerzijds was het een persoonlijke interesse”, zegt hij. “Anderzijds was het ook een wens vanuit de werkgever om deze cursus te volgen.”

IJzerman deed diverse kennis op die nuttig is voor zijn vak als calculator: “Je leert veel over conceptueel denken, maar ook zaken als BACnet, IT-netwerken en -security komen aan bod. Het gaat om het opfrissen van kennis en kennismaken met nieuwe ontwikkelingen in het werkveld.”

Systeemarchitect Douwes heeft tenslotte nog wel een idee om de TVVL-cursus in de toekomst verder te verbeteren: “De huidige cursus sluit goed aan bij de praktijk. Wat ik nog mis is om de opgedane kennis toe te passen in de werkpraktijk. Ik weet niet precies in welke vorm deze begeleiding er zou moeten uitzien. Daarom probeer ik zelf dingen juist naar me toe te trekken om met de materie aan de gang te blijven.”

Ben je getriggerd door de mogelijkheden die deze specialistische opleiding biedt? Aarzel niet en schrijf je nu in! De opleiding start op 4 oktober. TVVL-leden krijgen een korting van 15 procent!