Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.
Hoe krijg je het belang van een goed binnenmilieu tussen de oren van het grote publiek? Hoe zorg je ervoor dat mensen de luchtkwaliteit in hun woningen zo gezond mogelijk houden? Lada Hensen Centnerová ziet het als haar missie om het onderwerp op de maatschappelijke agenda te krijgen. "Slechte lucht binnenshuis kan ons ziek maken?'
In presentaties over het belang van goede luchtkwaliteit begint Lada Hensen Centnerová vaak met enkele verontrustende cijfers. Neem bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie: die berekende dat 2,7% van alle ziektes het gevolg zijn van slechte luchtkwaliteit binnenshuis. En volgens het Longfonds hebben 1,2 miljoen Nederlanders een longziekte. Tel daarbij op dat we gemiddeld 85% van onze tijd -20 uur per dag- binnenshuis doorbrengen en je begint te begrijpen dat het inderdaad geen kwaad kan om de kwaliteit van de lucht in huis eens goed onder de loep te nemen. Je moet, kortom, mensen eerst overtuigen van het belang van een gezond binnenklimaat voordat je ze kan aansporen om actie te ondernemen.
Hoe anders is dat bij 'verwarming', waar een koude rilling je direct aanzet om vanuit je luie stoel op te staan en de thermostaat een zwengel te geven. Hensen Centnerová: "Onze lichamelij ke perceptie voor thermisch comfort is uitstekend ontwikkeld. We hebben in ons lijf meer dan 160.000 sensoren, die constant meten wat de temperatuur is. En als die iets te ver wegzakt, dan trekken we een trui aan. Helaas werkt dat niet zo makkelijk bij luchtkwaliteit. We kunnen C02 niet ruiken, fijnstof nemen we nauwelijks waar, net als koolmonoxide. Dus wij mensen acteren daar dan ook niet automatisch op."