Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.
Klimaatverandering is niet te stuiten, extreem weer raakt ons allemaal en dan zijn er ook nog de gestegen energieprijzen die zelfs de middenklasse, die het altijd zo goed had, zenuwachtig maken. In die nieuwe context krijgen woningen en gebouwen een heel andere betekenis. “Gebouwen moeten ons beschermen.” Dat zegt Susan Roaf, emeritus professor architectuur en engineering aan de Heriot Watt University en spreker op CLIMA 2022 afgelopen mei in Rotterdam.
Tijdens het interview via Teams staat Sue Roaf regelmatig op van haar stoel voor de camera, om een wetenschappelijk werk te pakken uit de boekenkast
achter zich, een keramieken snuisterij uit Iran te tonen of om te laten zien dat de ventilatie in haar huis bestaat uit te openen ramen. “Ik woon in een zelf ontworpen huis in Oxford. Het was in 1995 het eerste huis met een zonnedak in het Verenigd Koninkrijk en het werkt nog steeds. In de winter verwarmt de laagstaande zon de woning, en in de zomer blijft het koel doordat het huis veel thermische massa heeft, niet al te grote ramen en aan de westzijde zelfs een blinde gevel zónder ramen.”