Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Adaptieve gevels bieden de mogelijkheid om slim in te spelen op veranderende binnen- en buitenomstandigheden. Dit in tegenstelling tot traditionele gevels. Maar toepassing in de praktijk blijft vooralsnog beperkt, ondanks het beloftevolle concept. Dit artikel gaat in op de rol die gebouwsimulatie kan spelen in het ontwerpproces van adaptieve façades en illustreert dit aan de hand van Smart Energy Glass. De conclusie is dat adaptieve gevels kunnen bijdragen aan het bereiken van de steeds scherpere energiedoelstellingen, zonder te hoeven tornen aan comfortbeleving. Gebouwsimulatie vormt daarbij een belangrijke schakel.
 

INTRODUCTIE Historisch gezien is het altijd de gebouwschil geweest die ons beschermde tegen de grillen van het buitenklimaat. Maar de opkomst van systemen voor verwarming, koeling, ventilatie en kunstlicht in de twintigste eeuw heeft ervoor gezorgd dat deze belangrijke taak nu voor een groot deel is overgenomen door gebouwinstallaties. Hierdoor heeft de gebouwschil zijn rol als ‚Äòbemiddelaar‚Äô tussen energie en comfort overgedragen. Het is nu min of meer geaccepteerd dat de gebouwde omgeving √©√©n van de hoofdverantwoordelijken is van de huidige milieu en energieproblematiek.Ge√Ønspireerd door de natuur om ons heen en gedreven door de aanhoudende vraag naar verduurzaming in de samenleving, is het zinvol om onze visie op de rol van de gevel opnieuw te beschouwen. De gevel is niet alleen van belang voor het aanzicht maar kan ook een aantal functies krijgen die bepalend zijn voor energieconsumptie en de perceptie van het binnenklimaat. De meeste hedendaagse gevels  zijn statisch, terwijl de klimatologische randcondities en gebruikersbehoeften voortdurend veranderen.
 

Auteur(s): Ir. R.C.G.M. (Roel) Loonen, dr.dipl-ing. M. (Marija) Trƒçka, D. (Daniel) C√≥stola, MSc. en prof.dr.ir. J.L.M. (Jan) Hensen, Unit Building Physics and Systems, Technische Universiteit Eindhoven
 

Lees meer in de PDF