Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.
In conventionele gebouwen is de thermische massa een permanente gebouweigenschap die afhankelijk is van het gebouwontwerp. Maar gebouwen met een permanente thermische massa zullen niet onder alle omstandigheden optimaal presteren. Dit artikel introduceert een gebouwconcept dat de voordelen benut van zowel een thermisch licht als thermisch zwaar gebouw. Het concept bestaat uit een lichtgewicht constructie met een hybride adaptieve thermische energieopslagcapaciteit. Dit concept verbetert de gebouwprestaties en vergroot de robuustheid voor veranderend gebruikersgedrag, seizoenswisselingen en klimaatveranderingen. Met behulp van gebouwsimulatie is het potentieel van het concept onderzocht en gekwantificeerd.
INLEIDING In de komende jaren wordt de energieprestatieeis voor woningbouw steeds verder aangescherpt. Daarnaast zullen er nieuwe eisen worden gesteld aan de woningbouw. Zo leidt de groeiende vraag naar gebouwen met een duurzaamheidcertificaat (bijvoorbeeld Breeam of LEED) ertoe dat tijdens het ontwerpen van een gebouw ook eisen worden gesteld aan bijvoorbeeld het materiaalgebruik. Samen zorgen deze strengere en nieuwe eisen ervoor dat ontwerpers gedwongen worden om niet zondermeer voor een conventionele manier van bouwen te kiezen. Om te kunnen blijven voldoen aan de eisen moeten nieuwe gebouwconcepten worden ontwikkeld (een samenspel van gebouwvorm, bouwmethode en gebouwinstallatie). Dit artikel presenteert het potentieel van een nieuw lichtgewicht gebouwconcept. Dit concept verlaagt de warmtevraag en verhoogt tegelijkertijd het thermische comfort. Verder vergroot het concept de robuustheid voor veranderd gebruikersgedrag (bijvoorbeeld door veranderingen in aanwezigheidspatronen), seizoenswisselingen en klimaatveranderingen.
Auteur(s): Ir. P. (Pieter-Jan) Hoes, Materials innovation institute (Mi) en Technische Universiteit Eindhoven; dr.dipl.-ing. M. (Marija) Trcka, prof.dr.ir. J.L.M. (Jan) Hensen, Technische Universiteit Eindhoven; drs.ir. B. (Bauke) Hoekstra Bonnema, Tata Steel Construction Centre