Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Uit de toenemende integratie van duurzame energie volgt een sterkere fluctuatie van het aanbod van energie. Uiteindelijk kan het conventionele elektriciteitsnet deze fluctuaties niet meer bijhouden, omdat de gelijktijdigheid van aanbod en behoefte te groot wordt. Het opslaan van energie kan ervoor zorgen deze onbalans wordt gecompenseerd. De behoefte aan demand side control ondersteunt de integratie van energieopslag in de energievoorziening. Load shifting, peak shaving en valley filling (figuur 1) zijn hierbij de meest gebruikelijke technieken [1]. 

Met een warmtepomp is het mogelijk elektrische energie om te zetten in thermische energie en deze met hulp van thermischebuffers op te slaan. Voor gebouwen zijn demeest belovende technieken voelbare, latenteof thermochemische opslag [3]. Deze techniekenzijn zowel voor het opslaan van warmte(ca. 40 – 60c) voor ruimteverwarming ensanitaire warmwater) als koude (ca. 0 – 20c) voor ruimtekoeling) toepasbaar.

 

Auteur(s): C.J. (Christian) Finck, ir. G. (Gert) Boxem; Technische Universiteit Eindhoven, Building Physics and Services onder de leiding van prof.ir. W. (Wim) Zeiler

Lees meer in de PDF