Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Toenemend aantal zelfstandig wonende ouderen.

Volgens de statistieken zijn er jaarlijks in Nederland ruim 6.000 woningbranden en komen tussen de 30 tot 50 personen om het leven als gevolg van brand in een gebouw [1, 2]. Maar in het eerste kwartaal van dit jaar waren er al 20 dodelijke slachtoffers te betreuren door brand in de huiselijke omgeving [3]. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. De Technische Universiteit Delft heeft in de afgelopen jaren, in samenwerking met andere partijen, met succes gewerkt aan de ontwikkeling van sprinklers met hydraulische eigenschappen die passen bij de gemiddelde waterleidinginstallatie in een woning: de waterleidingsprinkler. Het onderzoek richt zich nu op de invloed van het aangepaste ontwerp van de woninginstallatie met waterleidingsprinklers.

Een relatief groot deel (45%) van de dodelijke slachtoffers bij woningbrand behoort tot de leeftijdscategorie van 60 jaar en ouder [1, 2]. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking behoort tot die risicogroep. De verwachting is dat dit percentage stijgt naar 25% in 2040 [4]. Daarom zal het aantal van oudere brandslachtoffers, naar verwachting, in de komende decennia ook toenemen. De voornaamste reden van het hoge aantal dodelijke slachtoffers is dat in de afgelopen decennia de ontvluchtingstijd drastisch is ingekort. Dertig jaar geleden hadden bewoners gemiddeld 17 minuten de tijd om hun huis uit te vluchten. Door de verandering van de woninginventaris en het toegenomen gebruik van kunststof materialen, is de effectieve ontvluchtingstijd gereduceerd van gemiddeld 17 minuten naar gemiddeld 3 minuten [5]. Echter, de aankomsttijd van de brandweer is rond de 8 minuten. Dus, nadat de brandweer de brand heeft bereikt, is het vaak al te laat om het leven van het brandslachtoffer te redden. “De brand is sneller dan de brandweer”, volgens René Hagen, lector Brandveiligheid aan het Nederlands Instituut voor Fysieke veiligheid, “en daarom is een actieve brandbeveiligingsbescherming nodig.” Een genormeerde woningsprinkler is een actieve vorm van brandpreventie. Die is bedoeld om een brand in een vroeg stadium onder controle te houden, zodat mensen veilig kunnen vluchten. Uit de statistieken blijkt het volgende: een woningsprinkler zorgt minimaal voor 80% minder dodelijke slachtoffers, 60% minder gewonden, 45% minder schade en 20% minder milieuimpact [6, 7].

Auteurs: L. (Ljiljana) Zlatanovic, TU Delft; dr.ir. J.H.G. ( Jan) Vreeburg, KWR; prof.dr.ir. J.P. ( Jan Peter) van der Hoek, Waternet

Lees meer in de PDF