Terug naar de kennisbank

Verbeter de business met GACS: Informatie en aanbevelingen voor de technieksector

Het whitepaper 'Verbeter de business met GACS' is specifiek geschreven voor installatiebedrijven, systeemhuizen en adviseurs. Het biedt inzicht in de huidige regelgeving rondom GACS en de mogelijke impact hiervan op de bedrijfsvoering. Het document is opgesteld in een samenwerking tussen FHI, Techniek Nederland en TVVL.
Interesse?

Lees via de button hieronder het whitepaper.

De bouwsector speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzamere samenleving, en voor elektro-installateurs liggen er grote kansen in zowel de renovatie van bestaande utiliteitsgebouwen als de ontwikkeling van nieuwe, duurzame panden. Duurzame gebouwen, ontworpen om energie-efficiënt, milieuvriendelijk en toekomstbestendig te zijn, worden steeds meer de norm.

GACS biedt kansen

Gebouwen moeten voldoen aan steeds strengere eisen op het gebied van energie-efficiëntie, vastgelegd in het Klimaatakkoord, de verplichte Energielabel C-norm voor kantoorgebouwen en het Besluit bouwwerken leefomgeving (BbL). Een van deze belangrijke vereisten is de implementatie van Gebouw Automatiserings- en Controle Systemen (GACS) voor het efficiënt beheren en monitoren van het energieverbruik. Deze systemen optimaliseren de werking van HVAC-installaties (verwarming, ventilatie en airconditioning), verlichting en andere elektrische systemen, waardoor het energieverbruik wordt geminimaliseerd en de energieprestaties van het gebouw continu inzichtelijk zijn. 

Dit biedt installatiebedrijven de mogelijkheid om zich te specialiseren in technologieën zoals het optimaliseren van het binnenklimaat, slimme verlichting, energieopwekking (bijvoorbeeld via zonnepanelen), energieopslag en energiemanagementsystemen. De kansen strekken zich echter verder uit dan alleen het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan het adviseren over de integratie van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en het creëren van microgrids die meerdere gebouwen met elkaar verbinden.

Installatiebedrijven als sleutelspeler  

Door deze innovatieve oplossingen te integreren, kunnen installateurs gebouweigenaren ondersteunen bij het voldoen aan de steeds striktere wet- en regelgeving rondom duurzaamheid en energie-efficiëntie. Hiermee dragen installateurs niet alleen bij aan het naleven van de regelgeving, maar bieden zij ook waardevolle voordelen op de lange termijn, zoals kostenbesparingen, een verbeterde energieprestatie met een bijbehorend energielabel en een hogere vastgoedwaarde. Kortom, installatiebedrijven spelen een sleutelrol in de transformatie naar duurzame, toekomstbestendige gebouwen. 

Dit document is samengesteld met als doel meer duidelijkheid te verschaffen over Gebouw Automatisering en Controle Systemen (GACS), de huidige regelgeving en de impact die dit alles kan hebben op de bedrijfsvoering. Door voortdurende aanpassingen in de EPBD-normen, standaarden en richtlijnen, zal dit document regelmatig worden bijgewerkt. 

We hebben ons laten inspireren door informatie van leden van het GACS-platform, een samenwerking tussen 3 organisaties die actief zijn op het gebied van gebouwautomatisering en -installaties: TVVL, Techniek Nederland en FHI Gebouwautomatisering.

Naast dit document heeft het GACS-platform ook een interpretatiedocument samengesteld dat de maatregelen die de ISO 52120-1 in tabel 5 en 6 voorschrijft, verduidelijkt en de impact op het energieverbruik beschrijft en een whitepaper voor gebouweigenaren en -beheerders.