Terug naar de kennisbank

Ontwerp- en controlerichtlijn voor GACS: bijdrage aan energieprestaties van gebouwen

Dit document, opgesteld door een grote groep leden, biedt een toelichting op de normteksten van de NEN-EN ISO 52120-1 en hoe deze te interpreteren voor de Nederlandse markt. Het dient als waardevol hulpmiddel naast de originele NEN-EN ISO-tekst.
Download het document

Leden van FHI, Techniek Nederland en TVVL kunnen dit document downloaden via de ledenomgeving van de betreffende organisaties.

Dit document is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij technische installaties van non-residentiele gebouwen en in het bijzonder de gebouwautomatisering en -besturing. 

 Gebruik en doelen 

Deze handleiding is geschreven door een werkgroep samengesteld uit 50 leden van TVVL, Techniek Nederland en FHI Gebouwautomatisering. Zij hebben zich verenigd in het GACS-platform.  

Dit document is bedoeld om als hulpmiddel te gebruiken naast de NEN-EN-ISO 52120-1:2022 voor ontwerp, plannings-, advies en engineerings activiteiten op het gebied van gebouwautomatisering en -besturing voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. 

 De originele NEN ISO 52120-1:2022 teksten en technische toelichtingen zijn in het Engels beschikbaar bij de NEN. Dit interpretatiedocument is bedoeld als gebruik naast de originele normteksten, en daarom zijn slechts de artikelnummers van tabel 5 van bovengenoemde ISO-norm opgenomen. De werkgroep heeft per artikel opmerkingen en toelichtingen gemaakt voor toepassing en impact op energiebesparing. Deze teksten in het Nederlands zijn door een brede groep branchegenoten gecheckt en de meest gangbare begrippen en juiste bewoordingen, zoals deze worden gebruikt bij regeltechnische beschrijvingen, zijn toegepast.  

Gebouwautomatisering- en controlefuncties moeten worden geselecteerd op basis van hun impact op de energie-efficiëntie van een gebouw. In tabel 6 van de ISO-norm zijn de maatregelen in relatie tot de energieprestatie-classificatie overzichtelijk weergegeven. 

Na onderlinge afstemming heeft de groep redacteuren, bestaande uit adviseurs, installateurs en inspecteurs, hun resultaat voorgelegd aan alle deelnemers van het GACS-platform. Na deze consultatieronde is uiteindelijk dit document geaccordeerd. Deze vertaling en toelichtingen die branche-breed zijn gedragen, bieden duidelijkheid hoe de NEN -EN-ISO 52120-1:2022  geïnterpreteerd kan worden.  

Hoe verder?  

De regelgeving op dit vakgebied is talrijk en vaak met ambitieuze doelstellingen. We beseffen ons als werkgroep dat de inhoud van dit document met implementatie van nieuwe EPBD-normeringen en aanpassingen in de ISO en ISSO regels, regelmatig aangepast moet worden.  

En dat is precies het bestaansrecht van het GACS-platform dat onafhankelijk expertise op het gebied van gebouwautomatisering en energiemonitoring bundelt, om te komen tot een branche-brede blik op regelgeving en noodzakelijke maatregelen om zo gebouweigenaren, -gebruikers, installateurs en allen die in de branche actief zijn, goed te kunnen adviseren.